Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейският съюз (ЕС) засилват подкрепата си

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейският съюз (ЕС) засилват подкрепата си
Коментари Харесай

ЕБВР отпуска 110 млн. евро на Скопие за Коридор №8

Европейската банка за възобновяване и развитие (ЕБВР) и Европейският съюз (ЕС) засилват подкрепата си за по-добра съгласуваност в Северна Македония чрез финансиране на построяването на нов сектор от автомагистрала Коридор VIII. Заем от 110 милиона евро от Европейска банка за възстановяване и развитие ще финансира строителството и услугите за контрол за 10,2 километра сектор от автомагистрала от Букойчани до Кичево в западната част на страната, както и услуги по детайлно планиране на 4 км подучастък. ЕС съфинансира плана с капиталова безплатна помощ от 20 милиона евро, оповестиха от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Новият път и последващото усъвършенстване на свързаността ще подкрепят икономическото развиване на Северна Македония, като улеснят подвижността и търговията. Съвременната инфраструктура също ще помогне за възстановяване на пътната сигурност и ще направи пътя по-устойчив на вреди, свързани с времето, акцентират от банката.

Досега Европейска банка за възстановяване и развитие е осигурила над 400 милиона евро за построяването на пътища в страната.

" Коридор VIII е стратегически инфраструктурен план за страната, който ще я направи по-конкурентоспособна. С построяването на автомагистрала Коридор VIII в Северна Македония ще бъде приключен паневропейският кулоар, което значи по-добра съгласуваност сред Северна Македония, Албания, България и останалите европейски страни. Това ще отвори нови пазари за фирмите в Северна Македония, като усъвършенства тяхната конкурентоспособност и ще даде опция за резистентен стопански напредък ", показва финансовият министър на Северна Македония Фатмир Бесими.

В Северна Македония Коридор VIII се простира на към 305 км, като 62% от популацията на страната е обвързвано с него. Развитието му е несъмнено като стратегически приоритет за страната, само че към 60 % от него към момента не е издигнато по стандартите за автомагистрали. 

Проектът за Коридор VIII е за създаване на пътен и железопътен транспортен кулоар през България, Северна Македония и Албания, свързващ българското пристанище Варна на Черно море с албанското пристанище Дуръс на Адриатическо море. Включва морски и речни пристанища, летища, пътища и железопътни линии, обхващащи над 1270 км ж.п. и 960 км. шосе. Правителствата на Япония и Австрия също поддържат плана посредством финансиране на програмата за приобщаване на младежите и надлежно оценка на устойчивостта на климата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР